Terenuri eligibile pentru subvenții 2019

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă informează care sunt suprafețele de teren eligibile pentru plata unică pe hectar în anul 2019.
Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) presupune acordarea unei plăţi unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producţie.

Plata în cadrul SAPS se acordă pentru hectarele eligibile.

„Hectar eligibil” înseamnă:
a) orice suprafaţă agricolă a exploataţiei care este utilizată pentru o activitate agricolă; sau
b) orice suprafaţă care a dat dreptul la plăţi în 2008 în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă și care pe durata angajamentului relevant al fermierului individual, este împădurită în temeiul articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013 sau în temeiul unei scheme naţionale ale cărei condiţii respectă dispoziţiile articolului 22 din Regulamentul (UE) nr. 1305/2013.

Suprafeţele de teren agricol sunt considerate ca fiind hectare eligibile, numai dacă sunt conforme cu definiţia hectarului eligibil pe tot parcursul anului calendaristic, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale.

Terenurile care nu au făcut parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată. În cazul în care fermierul decide scoaterea din circuitul agricol a unei suprafeţe de teren, are obligaţia de a notifica APIA privind modificarea cererii unice de plată, prin retragerea acestei suprafeţe, conf. art. 8 alin. (1) lit. i) din O.U.G. nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Nu se acordă plăţi directe pentru suprafaţa care depăşeşte suprafaţa maximă eligibilă blocului fizic.

Nu sunt incluse în hectarul eligibil:

a) suprafeţele compacte sau însumate mai mari de 100 metri pătraţi care nu sunt folosite pentru activităţi agricole, cum ar fi vegetaţia forestieră, cu excepția suprafețelor prevăzute la art 10 alineatul (1), litera b) din ordonanță, iazurile naturale permanente, cu excepţia drumurilor/aleilor de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solare, cu lăţimea mai mică de 2 m; 
b) drumurile/aleile de exploatare din interiorul suprafeţei parcelei agricole, inclusiv din sere şi solare, a căror lăţime este mai mare de 2 m.

Suprafaţa de teren ocupată de orice tip de construcţie, indiferent de mărime, nu este eligibilă la plată. Fac excepţie suprafeţele de teren ocupate cu sere şi solarii.

Terenurile scoase din circuitul agricol nu sunt eligibile la plăţile pe suprafaţă.

Pentru anul 2018, cuantumul schemei de plată unică pe suprafață (SAPS)  a fost de 102,5697 euro/ha = 478,3645 lei/ha. 

Sursa știrii este site-ul AGROINFO.