Subvenție APIA specială pentru ovine

BANI ÎN PLUS PENTRU OIERI! De subvenția APIA de 87 de euro pe an beneficiază crescătorii de ovine care au în ferme rase locale în pericol de abandon. Este vorba de Pachetul 8 din Măsura 10 agro-mediu și climă. AGROINFO v-a informat deja despre acești bani primiți în plus de la APIA pentru fermele de ovine, dar mai mulți oieri ne-au rugat să le explicăm cât primesc pe cap de ovină dat fiind faptul că suma este pe UVM. APIA vă explică.
Rasele de ovine pentru care încasați banii de la APIA sunt: Țigaie cu cap negru de Teleorman, Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Ţigaie – varietatea ruginie.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită, pentru anul 2019, crescătorilor de ovine care încheie angajamente pe Pachetul 8 - rase locale în pericol de abandon suma de 87 de euro/UVM/an. Cum se calculează suma care este achitată pe cap de ovină? 


Spre exemplu la ovine. Avem 0,3 UVM pe hectar, dar în cazul nostru (la ovine n.r.), coeficientul de transformare este de 0,15 UVM. Așadar, avem nevoie undeva de 7 capete de ovine pe hectar, a declarat ing. Mirela Paraschiv, șef Serviciu Măsuri Specifice APIA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean. Dacă împărțim 87 de euro la cele 7 capete de ovine, atenție, femele, un crescător încasează cca 12,42 euro pe cap de ovină.

Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii ca să încaseze banii de la APIA?


Aceste animale, obligatoriu, trebuie să fie înscrise în registrul genealogic al rasei respective la secțiunea principală. În această secțiune principală intră animalele cu înaltă valoare genetică și biologică. Accesând acest pachet și această măsură, fermierul va face un angajament de 5 ani cu APIA. Obligatoriu, fermierul va menține 5 ani de zile femelele, înscrise în registrul genealogic al rasei respective în secțiunea principală. Sigur, se întâmplă tot felul de situații neprevăzute, accidente, animalele mor, etc.  Obligatoriu, toate aceste evenimente trebuie aduse la cunoștința APIA și în termen de 6 luni, obligatoriu, efectivul va fi refăcut cu animale din aceeași categorie. Adică, înscrise în registrul genealogic, în aceeași secțiune, a adăugat ing. Mirela Paraschiv. 


În cazul în care efectivul de ovine, pentru care fermierii beneficiază de acești bani, crește, fermierul este, de asemenea, obligat să anunțe APIA.


Fermierul vine la APIA, ne anunță, și aduce documente doveditoare, mai spune șefa Serviciului Măsuri Specifice APIA Hunedoara. 


Plata compensatorie pentru Pachetul 8 este plătită anual, ca sumă fixă pe UVM (calculat pentru femelele adulte de reproducție de rasă pură), fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare pe o periodă de 5 ani.

Sursa știrii este site-ul AGROINFO.