Interdictie incendiere terenuri agricole

Este interzis! Lumea văd că nu înțelege cu toate că s-au luat măsuri foarte drastice anul trecut și, totuși, continuăm arderile pe terenurile agricole, a declarat Veronica Topor, director executiv adjunct APIA Hunedoara. Sancționarea fermierilor merge până la excluderea de la plata subvenției și chiar aplicarea de sancțiuni multianuale.
În județul Hunedoara au fost peste 160 de hectare arse de pășune și terenuri arabile. Este interzis. Lumea văd că nu înțelege cu toate că s-au luat măsuri foarte drastice anul trecut și, totuși, continuăm arderile. Pe anul trecut sunt sancționați 72 de fermieri (din județul Hunedoara n.r.) pe ecocondiționalitate, cu un procent de 1% din totalul subvenției pe care o aveau de primit de la APIA până la excluderea de la plată. Deci, în funcție de gravitatea faptei.

Conform protocolului pe care-l avem cu ISU (Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență n.r.) și cu Garda de Mediu, acestea sunt instituțiile abilitate care pot amenda fermierii pentru nerespectarea acestui GAEC (normă de ecocondiționalitate n.r.), iar noi îi sancționăm cu subvențiile.

În funcție de suprafața pe care o găsim arsă la fața locului. Dacă este până-n 20%, îi acordăm o sancțiune, dacă peste 20% din suprafață este arsă, nu-i plătim deloc subvenție pe anul în curs, iar dacă suprafața arsă este peste 50%, pe lângă faptul că nu primește niciun ban, va avea și sancțiuni multianuale, adică, banii pe care-i avea de primit pentru anul în curs se vor reflecta în următorii trei ani.

De obicei, conform protocolului, ISU ne transmite toate suprafețele arse și după ce suntem anunțați ne deplasăm în termen de o săptămână, pentru că fiind foarte multe într-o singură zi, nu avem suficiente echipe. Dar este clar că ne ducem la toate parcelele care ne-au fost trimise de către ISU ca să le verificăm, a declarat Veronica Topor, director executiv adjunct APIA Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Fermierii români sunt obligați să respecte normele de ecocondiţionalitate, conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.

Interdicția are ca scop menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente. APIA vă spune ce nu aveți voie să faceți dacă vreți să rămâneți cu subvenția întreagă!

Agricultorii care au în exploatare teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetalerezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv miriştile sau iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare, precum şi vegetaţia pajiştilor permanente.

Agricultorii care utilizează pajişti permanente nu trebuie să ardă vegetaţia, inclusiv iarba rămasă după cositul pajiştilor.

Agricultorilor care nu respectă condiţia GAEC 6.2 li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate.

În plus, Garda Națională de Mediu, prin Comisariatele Județene aplică amenzi în valoare de 3.000-6.000  lei persoanelor fizice și 25.000-50.000  lei persoanelor juridice.