Suprafața minimă pentru încasarea subvenției APIA

Subvenția pentru un teren agricol se acordă de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) fermierilor care îndeplinesc condițiile generale de eligibilitate, dar și criteriile pentru o schemă de sprijin sau alta. Care este suprafața agricolă minimă pentru care puteți să cereți subvenția de la APIA?
APIA a demarat campania de informare a fermierilor români pentru anul de cerere 2019. Astfel, agenția responsabilă de gestionarea plăților în agricultură informează fermierii care sunt condițiile generale de eligibilitate pentru plata pe suprafață.

Precizăm că sunt eligibile la plată exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.


Fermierii care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha, nesolicitate la plată, pot să nu le declare în cererea unică, cu condiția ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească 1 (un) hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață, nu au obligația de a-și declara parcelele agricole dacă suprafața totală nu depășește 1 (un) hectar. În toate cazurile, fermierul trebuie să declare toate parcelele agricole și toate zonele de interes ecologic, conform art.8, alin.1, lit. c, f și f1 din OUG 3/2015 cu modificările și completările ulterioare, informează APIA. 


Art.8, OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură:

”c) să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legume cultivate în sere și solare, pentru care se acordă sprijinul, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha;
f) să declare toate parcelele agricole, în sensul prevederilor art. 72 alin. (2) din Regulamentul (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013. Fermierii care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiția ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. De asemenea, fermierii care nu depun cerere pentru nicio plată directă bazată pe suprafață nu au obligația de a-și declara parcelele agricole dacă suprafața totală nu depășește 1 ha. În toate cazurile, fermierul indică în cererea sa că are la dispoziție parcele agricole și, la cererea APIA, indică localizarea acestora. Fermierii care participă la schema pentru micii fermieri, astfel cum este prevăzut în titlul V din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013, nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin.
f^1) să declare toate zonele de interes ecologic prevăzute la art. 20 alin. (1)”.