Interdicție la aratul pășunilor!!

Este interzis aratul pășunilor! Suprafețele de pășune arate din greșeală sau fără voia fermierilor vor fi reconvertite în pășune, avertizează directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Ovidiu Săvâșcă.
Vrem ca tot ce înseamnă element de noutate să nu surprindă fermierii, astfel ca la momentul depunerii cererilor, fermierii să aibă toate informațiile, să cunoască tot ce înseamnă elemente noi și schimbări procedurale. Printre noutăți, sunt anumite coduri de pășuni care sunt renumerotate, redenumite, care sunt importante pentru fermieri în momentul în care aceste coduri sunt introduse în declarația de suprafață.

De asemenea, sunt noutăți pentru suprafețele de pășuni care au fost arate și trebuie reconvertite, în contextul în care este interzis aratul, discuitul suprafețelor de pajiști și transformarea lor în teren arabil. Începând cu acest an, la aceste suprafețe care, din greșeală sau fără voia fermierilor, au fost arate din anumite cauze, anul acesta li se va da un cod prin care trebuie identificate și reconvertite în suprafețe de pajiști permanente, a declarat șeful APIA Mureș, citat de publicația Zi de zi.  

AGROINFO a primit, în ultimele zile, mesajele mai multor crescători de animale, din câteva zone ale țării, că primarii au concesionat suprafețele de pășuni unor fermieri din sectorul vegetal care s-au apucat să le are și să cultive grâu, porumb, etc. În timp ce aceste suprafețe au fost arate, pentru pășunatul animalelor au rămas disponibile suprafețe mici, crescătorii de animale fiind nevoiți să renunțe la o parte din efectiv.

Conform Legii 44/2018, pajiștile din domeniul privat al UAT-urilor (unități administrativ teritoriale) se atribuie direct, în baza cererilor depuse de crescătorii de animale (persoane fizice sau juridice, cu animale înscrise în Registrul Național al Explotațiilor) membri ai colectivității locale sau care au sediul social pe teritoriul localității respective. Așadar, pășunile nu se ară! Se atribuie direct crescătorilor de animale. Suprafețele care au fost arate trebuie reconvertite în pășune.

Sursa știrii este site-ul AGROINFO.